Anya Production kutsuttiin syksyllä 2022 tuottamaan mittavaa taiteen ja tieteen tutkimushankkeen pohjalta toteutettavaa esitystä ja siihen liittyvää esityssarjaa. ”Fasismin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa” -hanke on Turun yliopiston ja Koneen säätiön rahoittama ja  se on käynnistynyt vuonna 2021.

Anya Productions vastaa taiteellisen esityksen tuotannosta. Työryhmässä on 15 henkilöä, kolmesta kaupungista, kahdesta maasta. Esitystä harjoitellaan kolmessa kaupungissa ja saa ensi-iltansa keväällä 2024.

TIEDOTE:

HE SANOIVAT: RAJAT KIINNI!

He sanoivat: Rajat kiinni esityshankkeessa tutkitaan kriittisesti suomalaista fasismia ja sen affektiivista perintöä. Esityksen harjoitusvaiheessa taiteellinen työryhmä järjestää esityssarjan, joka soveltuu kaikille aikamme esitystaiteesta, kokeellisesta musiikista ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneille. Esityssarjat keväällä 2023 nähdään Tehdas Teatterissa Turussa. Seuraava on keskiviikkona 31.5.2023 klo 19:00 

Teos etsii vastausta siihen, miksi fasismi kiehtoo ihmisiä, miksi radikaalia ideologiaa ihannoidaan ja miksi ihminen valitsee hyvän sijaan pahan. Teos tarjoaa aiheesta uutta tietoa ja herättää pohtimaan ilmiötä analyyttisesti.

Esityksen lähdemateriaalina on Turun yliopiston fasismi-tutkimushankkeen (Fasismin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa) aineisto historiasta nykypäivään.

Lavalla aihetta avaavat tutkijat ja taiteilijat. Fasismi-tutkimushankkeen johtaja Kimi Kärki ohjaaja Fiikka Forsman, säveltäjä Petri Kuljuntausta ja näyttelijät Anu Almagro, Terhi Suorlahti sekä Volodymyr Andrushchak. Ilta sisältää yhdistelmän avoimista harjoituksista, luennosta ja keskustelusta. Iltaa kuljettaa tuotannosta vastaava Anja Lappi.

Esityshanke toteuttaa TTT:n residenssissä yhden esityssarjan osan ja vierailee Aboagora-festivaalilla 23.-25.8.2023 Turussa. Kokonaisuuden ensi-ilta on keväällä 2024.

Esityssarjan ja keväällä 2024 ensi-illan saavan esityskokonaisuuden ohjauksesta vastaa TeM teatteriohjaaja Fiikka Forsman ja sävellyksestä äänitaiteen dosentti, säveltäjä Petri Kuljuntausta. Pukusuunnittelijana toimii Jaana Kurttila ja valoista ja tilasta vastaa valosuunnittelija Eero Erkamo. Esiintyjäryhmä Anu Almegro, Volodymyr Andrushchak, Paul Olin, Terhi Suorlahti ja Antti Silvennoinen ovat teatterin, television ja elokuvan alueilla toimivia vapaan kentän monipuolisia ammattilaisia. Orkesterina toimii Turun Syntetisaattoriseuran Orkesteri johtajanaan Jaakko Penttinen. Esityksen tuottaa Anya Productions.

Esityksen kieli on suomi ja ruotsi. Yleisön on mahdollista osallistua keskusteluun myös englanniksi, puolaksi ja ukrainaksi. Esitykseen on vapaa pääsy, mutta yleisö voi ostaa vapaaehtoisen kannatuslipun hintaan 10 € joko ovelta tai ennakkoon www.lippu.fi.

Yhteistyössä Koneen Säätiö, Turun yliopisto
Tehdas Teatteri, Itäinen Rantakatu 64 B, Turku. www.tehdasteatteri.fi
Lisätiedot ja haastattelut: Anya Productions, Anja Lappi, p. 040 538 3823 www.anyapro.fi
Ohjaaja Fiikka Forsman: fiikka<at>icloud.com
Säveltäjä Petri Kuljuntausta: pkuljuntausta<at>gmail.com

Fasismin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa -tutkimusprojekti Dosentti Kimi Kärki: kimi.karki<at>utu.fi
https://fasiaffekti.wordpress.com/yhteystiedot/